Сделката за придобиването на T-Mobile отива на прокурор

Предложението на американския телеком AT&T да купи своя конкурент T-Mobile USA за 39 млрд. USD среща все по-голяма съпротива, след като главният прокурор на щата Ню Йорк започна разглеждане на сделката. Като причина за разследването се цитира нейното "потенциално антиконкурентно влияние", съобщава в. Financial Times. Същевременно локални мобилни оператори поискаха от федералните регулатори да блокират планираното от AT&T закупуване на честотен спектър от компанията за телекомуникационни изследвания и разработки Qualcomm.


Вторият по големина оператор в САЩ AT&T иска да купи T-Mobile USA от досегашните му собственици Deutsche Telekom в сделка, която ще остави САЩ само с един GSM провайдър. Според прокурора Ерик Шнайдерман създаването на нова безжична компания с над 130 млн. абонати отваря вратата за монопол от страна на новосъздадената фирма и нейния основен конкурент Verizon. Шнайдерман е първият представител на американската власт, който обявява разследване на сделката, и скоро се очаква други главни прокурори да предприемат сходни действия. Изкупуването се нуждае от одобрението на Министерството на правосъдието и на Федералната комисия по комуникации, а най-вероятно ще породи и обсъждане в Конгреса на САЩ. Прокурорът на Ню Йорк има право да блокира сделката, тъй като и щатските, и федералните власти имат правомощия по въпросите на конкуренцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK