Ирландия разчита на пакет от 100 млрд. EUR за преборване с банковата криза

Вчера Централната банка обяви, че четири от водещите кредитни банки в страната ще трябва да си осигурят общо около 24 млрд. EUR през идните месеци и обяви планове за сливането на две от тях. Това беше обявено след поредните стрестестове на банковата система. Според резултатите от тестовете Allied Irish Banks се нуждае от 13.3 млрд. EUR допълонителен капитал, Bank of Ireland - 5.2 млрд. EUR, Irish Life & Permanent - 4 млрд. EUR, а EBS Building Society - 1.5 млрд. EUR. EBS, която е петата по големина банка ще бъде слята с Allied Irish.


Правителството вече инжектира 46.3 млрд. EUR в сектора на финасовите услуги и създаде агенция, която изплати повече от 30 млрд. EUR за рисковите ипотеки на банките праз миналата година. Общата стойност на помощите достига 2/3 от обема на ирландската икономика.Новият премиер на страната - Енда Кени заяви, че се надява това да е окончателният размер на лошото наследство, което е получил. Управителят на Централната банка Патрик Хонохан от своя страна заяви, че очаква и тези две от шестте ирландски банки, които все още не са одържавени, да попаднат под правителствен контрол. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK