Германските и френските банки печелят от спасяването на PIIGS

На фона на продължаващата дългова криза в Европа мнозина германци недоволстват, че парите от данъците им се харчат за спасяване на разточителни страни като Гърция и Ирландия. Банките в Германия и Франция, ядрото на стабилността в Европейския съюз, обаче тихичко въздъхват от облекчение.


Причината - заради големите си инвестиции на пазарите на финансово затруднените страни те всъщност биват спасявани едновременно с Атина и Дъблин, съобщава Асошиейтед прес. Ситуацията, създала се около ирландските банки, подчертава множеството връзки в европейската финансова система, заради които спасяването на един все по-често означава спасяване на всички.


Според Банката за международни плащания - БМП (Bank for International Settlements - BIS) германските банки, например, имат да събират от ирландските банки кредити за 57,8 млрд. евро (81 млрд. долара), въпреки че в случай на фалит няма да загубят цялата сума.
Положението с Гърция, която бе спасена през 2010 г., е подобно на това с Португалия, която мнозина очакват да поиска помощ през идните месеци.Обявяване на неплатежоспособност или преструктуриране на дълговете на тези по-малки страни би причинило шок е европейската банкова система и би застрашило икономическото възстановяване на Европа. Поради тази причина според анализатори временният механизъм за стабилизиране на еврозоната за 440 млрд. EUR, който през 2013 г. ще бъде заменен от постоянен фонд за 500 млрд. EUR, в крайна сметка подкрепя не само малките страни вЕвропа, но и големите.


"Голямата опасност пред възстановяването на европейската икономика е рискът обявяването на неплатежоспособност в страни по периферията да доведе до възобновяване на банковата криза", посочва Ричард Маккинън, икономист от университета Станфорд. "Най-вече германските банки отпускаха големи кредити на правителства и компании в Южна и Източна Европа", допълва експертът.


Според БМП само Ирландия като цяло дължи на германски финансови институции 208,3 млрд. EUR към края на третото тримесечие на 2010 година. В Гърция, Ирландия и Португалия германските банки са отпуснали кредити на обща стойност 326,4 млрд. EUR. Френските банки - общо 215,7 млрд. EUR.Данните отчитат всички видове кредити към държавни и частни кредитополучатели. В случай на фалит обаче сумите няма да бъдат изгубени изцяло - според най-новите оценки на редица икономисти фалит или преструктуриране на правителствените дългове на проблемните страни ще намали стойността на тези кредитни активи с около 30 до 50%. Kолидацията в сектора доведе до създаването на по-малко на брой, но по-големи банки в Европа, повечето от които са достатъчно големи, за да разклатят останалата част от финансовата система. Докато бъдат изпълнени новите законодателниизисквания, капиталовите им резерви все още са твърде малки и при криза могат да станат "ахилесовата пета" на сектора. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK