"Лукойл" излизал на загуба при производството на бензин

С 12 стотинки загуба за литър бензин работи "Лукойл България". Това стана ясно от представения от компанията отчет в парламента за цената на произвежданото гориво. Цената на бензина А 95 и дизелът беше представена пред депутати по елементи. Най-голяма тежест в цената на бензина според статистиката на "Лукойл" са ДДС и акциза, които формират 47% от цената за литър или 1.11 лв. Следва ги стойността на суровия нефт, която е 42% или 0.99 лв./литър.


Данните на компанията показват, че делът на биокомпонентата в дизеловото гориво е само 2% или едва 4 стотинки. Докато при литър бензин "Лукойл" губи., то при дизела излиза на печалба с 1 стотинка, стана ясно от презентацията. "При лошите реколти в културите, които се използват за биокомпонентите, ще има по-високи цени на биокомпонента", прогнозира  заместник-генералният директор на компанията Сергей Гиндич. Той отрече съмненията за монопол на "Лукойл" на пазара на горива, тъй като вносът на бензин и дизел от 2008 г. регистрира постоянен растеж.  По думите му делът на вноса расте и вече е достигнал 40%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK