Токио може да инвестира в TEPCO

Японското правителство планира да налее държавни средства в оператора на авариралата атомна електроцентрала във Фукушима TEPCO, като по този начин придобие дял в енергийната компания, съобщи БТА. Малко вероятно е обаче правителството да поеме над 50% от концерна.


Кабинетът планира да въведе нови данъци, приходите от които ще се използват за възстановяване на районите, пострадали от земетресението, цунамито и аварията във Фукушима. По-рано стана ясно, че централната банка от своя страна обсъжда възможността да предостави на финансовите институции от района на бедствието кредити с ниски лихви за 1 трлн. йени (над 12 млрд. USD). Проучва се и въпросът за емитиране на облигации по специален държавен заем за възстановяване на инфраструктурата, както и вариант държавата да купува земи, наводнени от цунамито или заразени с радиация. Властите и бизнесът в страната подготвят и мерки за намаляване на потреблението на електроенергия през идващия летен сезон с 25%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK