Стопаните в Странджа ще получат обезщетения до Великден

Стопаните в Странджа ще получат обезщетенията си заради шапа до Великден. Това каза днес на пресконференция в Бургас заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Той е на посещение в региона, за да се запознае с взетите мерки срещу разпространението на болестта. Д-р Димитров обясни, че обезщетенията са няколко вида. Ще има компенсации за умъртвени животни, за фураж за добитък, който не може да бъде изведен на паша, и за продукция, която не може да бъде предложена на пазара заради рестриктивните мерки врегиона.


Най-големи обезщетения ще получат хората, които са в селища, засегнати от шап. След това е втората група, която обхваща 10-километрова зона около тези райони. Третата група са стопани, които са засегнати от рестриктивните мерки. Обезщетенията само за унищожаването на животни ще са около2,4 милиона лева. Компенсациите за стопани заради ограничителните мерки може да достигнат от шест до 10 милиона лева, каза д-р Димитров. Той коментира и исканите ваксини за животни срещу шап. Според заместник-министъра това е недопустимо, тъй като страната ни автоматично ще загуби достъп до европейските пазари. Освен това самите ваксини не дават 100-процентова гаранция за ограничаване0 на заболяването.


Д-р Димитров припомни още, че в други страни ваксинираните срещу шап животни се отглеждат, умъртвяват и преработват по определен начин и при специален режим, което се плаща от стопаните. Исканите ограждения по границата ни с Турция, които да спрат свободното преминаване на домашни и диви животни, могат да бъдат поставени най-рано през есента, обясни заместник-министърът. Съоръженията ще се поставят по протежение на 274 километра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK