Огнян Донев: Участвах и в офертата на Иво Прокопиев за "Труд" и 24 часа"

Господин Донев, вчера Агенцията по вписванията отказа да впише промяната в дружествения дял. Каква е ситуацията към момента?


- Не следя какво прави Агенцията по вписванията, нито това ме вълнува. Важното в случая е какво ще направи. Тя ще впише новата структура на капитала на придобитата компания, а именно аз ще съм собственик на 40% от капитала на "Медийна група България холдинг", а не на дружеството със 100 лв. капитал "БГ Принтмедия".


Казахте, че сте финансирал почти изцяло покупката на вестниците "Труд" и "24 часа"...
- Аз не съм съдружник, както господин Христо Грозев иска да обясни, в една фирма със 100 лв. уставен капитал. Мога да кажа, че никога в живота си не съм бил съдружник в подобна фирма. Аз съм финансовият инвеститор, заплатил сделката.


Какво означава това?


- Това означава, че аз бях готов да запиша толкова акции и да платя толкова пари, колкото да стане сделката. Аз не съм претендирал да купя 60, 50, 40 или някакъв друг процент от капитала. Моето желание беше по-широк кръг от инвеститори да участваме в тази доста тежка сделка предвид на големия финансов ресурс, който се изисква за нея.


Споменахте голям финансов ресурс. Колко голям е той в крайна сметка?


- Господата Павлов и Грозев подписаха договор с ВАЦ, в който има клауза да не се съобщава цената. Аз съм вицепрезидент на Българо-германската търговската камара, не ме изкушавайте да наруша договорно условие. Хората предполагат, че цената се движи между 40 и 42 млн. лв. Не мога да взема отношение по нея.


Защо не участвахте сам, след като твърдите, че сте платили по-голямата част от парите?


- Пак повтарям - аз нямах желание да участвам. Аз бях поканен да помогна. Стори ми се подходящо да участвам в тази сделка, но не и да нося цялата тежест. Аз бях балансьорът, който винаги е декларирал, че е готов да намали своето дялово участие, ако се появи човек с пари и влезе в холдинга. Аз респективно мога да си намаля дяловото участие, взимайки тези пари. За жалост обаче от датата на сключването на сделката участието на тримата наши чуждестранни партньори беше нула. Именно волята ни да сключим сделката ме принуди да участвам с по-голям ресурс, отколкото предполагах, за да не допуснем да се провали тя.


Как оценявате ситуацията - имали са едни намерения, пък после се оказало, че нямат пари, или от самото начало такъв е бил замисълът?


- Не е срамно да нямаш пари. Лошото е да нямаш и да претендираш, че си голям инвеститор. Чух господин Грозев да казва, че е инвестирал в България огромни суми. Ако той смята, че нула лева е огромна сума, той е прав. Призовавам всички негови кредитори, а Грозев взима пари отвсякъде, да видим как да спасим средствата, които са му дали. Може да се окаже, че ще ги загубят.


Като казвате, че е взимал от много места пари, трябва да бъдете по-конкретен. Откъде ги е взимал?


- Не знам откъде ги е взел. Той общува с турски фирми, обещава им нещо, търгува с влияние. След което аз чета във вестниците, че зад мен седят турски пари. Вижте колко ущърб той нанесе на доброто ми име.


Вие съмнявахте ли се в неговата репутация в началото?


- Аз не го познавах и това беше основната причина, поради която не проявих желание да ставам съдружник с тези господа, с които се запознах есента на миналата година. Нямам навика да участвам в съдружие с непознати на мен хора. Затова избрах тази форма, която ме гарантира по добър начин. Аз щях да загубя 8-цифрена сума, ако не бях видял, че господин Грозев иска да възпрепятства моето влизане.


Вашият партньор господин Павлов спомена имена като Деян Пеевски, Ирена Кръстева...


- Всичко е възможно, затова е моят призив към кредиторите. На нас чужди пари не ни трябват. Питайте господин Грозев какъв е произходът на неговите пари.


Нали казахте, че не е внесъл нищо?


- В деня на сделката - да, но после започна да внася. Все още обаче е далеч от сумата, която трябва да даде. Той твърди, че е внесъл 6 млн. EUR, чух нещо за 10 млн. EUR - не е вярно. Става дума за много по-малки суми.


Откъде дойдоха тези пари?


- Не знам. От чужбина дойдоха.


Защо ви притесняват евентуални негови връзки с Винпром "Пещера" или Ирена Кръстева?


- Притесняват ме, че той разработва помощни варианти с привличане на нови съдружници. Така започват да се тиражират по медиите различни версии и той в негови лични разговори, вярвам, че това е така, споменава една или друга фирма. Аз никога не съм желал такова съдружие.


Кое ви притеснява?


- Естеството на партньорите, които също не познавам. Истината е, че надали плурализмът на мненията може да се гарантира, като ние станем част от един създаващ се монопол в българските медии.


Намеквате, че е имало разговори с Ирена Кръстева и Деян Пеевски?


- Само Грозев може да каже. Аз обаче не съм присъствал на такива срещи и господин Грозев на мен лично не ми го е казвал.


Тази история има ли негативен ефект върху продажбите и рекламата във вашите издания?


- Разбира се, че има. Аз допускам, че целта на господин Грозев, след като не е могъл да завладее без пари вестникарската група, е да я унищожи.


Вие сте сериозен бизнесмен. Ако нещата са ви  били ясни от самото начало, защо тогава влязохте в тази сделка?


- Аз не съжалявам, че влязох. Бях предприел нужните неща да се предпазя. Просто моите лични намерения не бяха да се включва с толкова голяма експозиция.


Имате ли намерения да преместите екипите в "Софарма Тауърс"?


- Всичко е възможно, но не предвиждаме такова нещо. Не сме го обсъждали. Този актив е прекалено голям и неподходящ за вестникарска група. Разбира се, че ако дойде някой инвеститор и каже, че иска да купи тази сграда, ще ги пренесем независимо дали в "Софарма Тауърс" или някъде другаде.


Предвиждате ли да се разделите с този бизнес?


- Не гледам на тази си инвестиция като на инвестициите си на борсата, където закупувам евтини акции и на повишена цена ги продавам. Мисля, че по този начин давам своя принос за свободата на словото.


Защо тази австрийска фирма беше необходима в цялата сделка? Защо трябваше да я включвате, след като вие сте хората с парите и плановете да развивате този бизнес?


- Имаше и други комбинации. Не крия, че участвах като съдружник и в офертата на господин Прокопиев, защото също смятах, че ако той спечели и не му достигнат парите, бих могъл да му помогна. Смятам, че той също беше един приемлив партньор и инвеститор. Не беше допустимо други хора да купят вестниците.


Тоест участвахте в две оферти...


- Щях да участвам и в друга оферта. Никога не съм се борил в тази сделка аз да упражнявам контрол. На господин Прокопиев съм обяснявал, че ако бях на негово място, вестник "Капитал" щях да го разбия на 50 парчета и щях да вкарам и други бизнесмени, за да гарантирам, че няма една корпоративна структура, която контролира. Същото предложение имах и за Re:TV. Не знам защо той реши да спре телевизията. Аз бях готов да участвам с 3 до 5%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK