Бюджетният дефицит нараства до 750 млн. лв. за първите два месеца на 2010 г.

Постъпленията в държавната хазна за първите два месеца на 2011 г. са 3,3 млрд. лева, или 12,6% спрямо годишните разчети, показват данните на Министерство на финансите. Приходите нарастват с 6,6% в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи най-вече на по-високите постъпления от ДДС заради растящите цени на горивата. Приходите от косвения налог са със 144,5 млн. лв. повече от 2010 г., или ръст от 21%.  Приходите от акциза върху цитари продължават да спадат и са със 72 млн. лв. по-малко от миналата година.


Разходите към края на февруари са в размер на над 4 млрд. лв., което представлява 14,4% от заложеното в закона да бюджета. Разходите са с близо 10 на сто по-ниски спрямо съответния период на миналата година. 


Бюджетното салдо е отрицателно, в размер на 750,5 млн. лв. и се формира от 796,3 млн. лв. дефицит по републиканския бюджет и 45,8 млн. лв. излишък по европейските средства. Натрупаният само за първите два месеца на годината бюджетен дефицит е в размер на 38% от планирания за годината. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK