Португалия пласира облигации за 1.6 млрд. EUR

Затъналата в дългове Португалия пласира в петък на световния финансов пазар държавни облигации за 1.645 млрд. EUR. Акцията обаче няма да излезе евтино на страната, заради широко разпространените очаквания тя да се присъедини към Гърция и Ирландия и да поиска спасителни заеми от МВФ и еврозоната.


Постигнатата доходност по облигациите, чиито падеж е през юни 2012 г. е 5.8%. За сравнение пласираните миналия месец 12 месечни облигации носеха 4.33%  лихва. Португалското правителство предвиждаше да набере около 1.5 млрд. EUR от продажбата, но надвишаващото предлагането търсене позволи събирането на по-голяма сума. Търсенето обаче беше далеч по-ниско от това при предишния търг на подобни облигации, когато надвиши предлагането 2.3 пъти.


Високият дълг и слабият растеж на Португалия безпокоят пазарите и останалите членки на еврозоната, които повече от година се борят за справяне с кризата с държавните дългове. Португалия се опитва да избегне съдбата на Ирландия и Гърция, които миналата година трябваше да прибегнат до международна финасова помощ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK