Заложници на регистъра

Търговският регистър за пореден път създава трудности на бизнеса. Фирмите се оплакаха, че вече се стига до проточване и дори провал на сделки, защото системата работи бавно. Заради проблемите със сайта пък документите няма как да се подават по електронен път и справките са затруднени. Адвокати и агенции, които посредничат при работата на компаниите с регистъра, съобщиха, че поради страх от спиране на сайта масово се свалят документи, което допълнително го блокира. И фирмите, и бизнес организации сигнализираха, че това влошава цялата бизнес среда в страната и създава лошо име пред чуждестранните инвеститори. В същото време договорът на Агенцията по вписванията с обслужващата ИТ компания "Грамма нет ис" изтича след два дни, но няма обявена обществена поръчка за избор на нова фирма.


Провалени сделки


Представители на компаниите се оплакаха, че сделките с чужденци в много случаи са пред провал. "Чужденците не могат да купуват имоти като физически лица и трябва да си регистрират фирма. Те знаеха, че регистрацията на фирма отнема малко време, а сега това се проточва по месец и повече", обясни Полина Стойкова, оперативен директор в "Бългериан Пропъртис". Тя допълни, че в предварителните договори с чуждестранните купувачи забавянето не е предвидено. Това утежнява нещата, защото сделката не може да се сключи в договорения  срок, в много случаи се стига и до загуба на депозити от предварителните договори за покупка на имот. Причината - нещата не се случват навреме.Бавното вписване пречи и на стартирането на нов бизнес. Фирмите не може да открият банковите си сметки, преди да фигурират в регистъра. Това обаче спъва сделките им, защото сумите, които се плащат при по-големите сделки, се правят само по електронен път. Без банкова сметка това няма как да стане.
Нарушители по принуда


Големи неприятности има и със свикването на общи събрания на дружествата. Така заради Търговския регистър, който е под шапката на Министерството на правосъдието, се налага фирмите да не спазват законови срокове. Според изискванията всяка фирма трябва да свика общо събрание до края на юни. Поканите до акционерите обаче се обявяват чрез Търговския регистър. При публичните компании това се прави не по-рано от началото на май. Сега с голямото забавяне обявяването на общото събрание се бави между 30 и 50 дни, което автоматично води до късно уведомяване на акционерите, преместване на общи събрания и т. н. Според представителите на бизнеса заради това фирмите търпят санкции. "Не това обаче е големият проблем. По-неприятното е, че се дава лош сигнал за чуждестранните инвеститори", обясни Даниела Пеева, председател на Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите в България.


Лошо настроение


Още повече трудности се създават, когато фирмите решат да увеличат капитала си. "Когато Търговския регистър забави вписването, не може да се усвои капиталът. Парите стоят в банка, а фирмата, за да вземе това решение, се нуждае спешно от тях", коментира Богомила Христова, директор за връзка с инвеститорите в "Индустриален холдинг България".


Според Асоциацията на индустриалния капитал в България изоставането на Търговския регистър и трудното администриране създават пречки на всички публични компании и на борсата. А председателят на асоциацията Васил Велев коментира, че това може да е една от причините за влошаването на бизнес климата, което беше отчетено през март.


Понеже има проблем, да си направим още един


Решение на техническите проблеми не се очертава. Агенцията по вписванията твърди, че работи по тях, но вече месеци напредък няма. Обслужващата софтуерна компания дори се наложи да им подари втори сървър, за да не се срине системата съвсем. Междувременно изтича и договорът за поддръжка и не е ясно какво ще се случи след два дни. Обществена поръчка за нова още не е обявена.


На фона на всички технически проблеми депутатите в парламентарните комисии работят по промените в Закона за Търговския регистър, които предвиждат силно ограничаване на достъпа до него. Инициативата дори влезе в доклада на Българския хелзинкски комитет за нарушаването на човешките права. През следващите седмици законът вероятно ще стигне и до пленарната зала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK