МОСВ очаква ново удължаване на сроковете по ИСПА за водния цикъл на София

Изпълнението на обектите по интегрирания проект за водния цикъл на град София е завършено на 70%, а финансовото изпълнение е на 66%. Това съобщи заместник-кмета на столицата Ирина Савина. Периодът на допустимост на разходите за проектите по програма ИСПА обаче е изтекъл на 31 дек. 2010 г. Финансирането по приграма ИСПА за водния цикъл на София е на обща стойност 58.5 млн. EUR.


Цвета Димитрова, ръководеща дирекция "Европейски и международни проекти" към Министерството на околната среда и водите заяви, че поради забавянето на строителните дейности своевременно е било отправено искане към ЕК срокът за усвояване на средствата да бъде удължен до края на 2011 г. Според Димитрова са получени индикации и уверения, че финансовият мемурандум ще бъде удължен, като очакванията са това да се случи до месец-месец и половина. Освен за София отсрочка за програмите по ИСПА е посикано и за интегрираните водни цикли на Смолян, Варна, Шумен и Кюстендил. През миналата година също беше получена отсрочка за водния цикъл на столицата и други проекти по ИСПА на обща стойност 205 млн. EUR.


Най-сериозно забавяне има при рехабилитацията на Рилския водопровод, където поради разместване на замните пластове и високи подпочвени води се налага изграждане на по-дълбок дренаж. Строителните дейности ще наложат 12 часови спирания на водата в някой селища в софийско и квартали на столицата в периода 5 април-5 юли. От водния режим ще бъдат засегнати с. Железница, с. Бистрица, с. Панчарево, с. Кокаляне, в.з. Косанин дол, в.з. Ловджийска чешма, в.з. Бункера, в.з. Градище, кв. "Симеоново", кв. "Малинова долина", района около Киноцентъра в Бояна, кв. "Бояна", в.з. "Беловодски път", в.з. "Килиите", в.з. "Мала кория", кв. "Княжево", кв. "Горна баня", кв. "Банкя", с. Мало бучино, както и кварталите на град Банкя - "Иваняне", "Градоман", "Михайлово".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK