Германските фирми у нас обещават нови работни места и инвестиции

Германските компании са положително настроени към България и очакват икономическите условия в страната през 2011 г. да се подобрят. Това е основният извод от ежегодната анкета на германо-българската индустриална търговска камара (БГИТК) за бизнес климата в страната, проведена сред 68 фирми. Голяма част от анкетираните са отговорили, че през 2011 г. планират повече инвестиции, работни места и очакват по-голям оборот.


Планове


Близо 1/3 от фирмите планират повече инвестиции през 2011 г., показва анкетата на камарата. Секторите, които са атрактивни за компаниите от Германия, са основно ВЕИ, енергийна ефективност и околна среда. В момента работим за привличане на нови конкретни инвеститори от мебелната и текстилната промишленост, както и ВЕИ секторът, коментира Митко Василев, гл. управител на камарата. Той обаче не посочи конкртен брой на германски компании, които са се оттеглили от страната, но даде пример с германската медийна група ВАЦ и смяната на собствеността в русенската корабостроителница. Общо 41.8% от предприятията са коментирали, че желаят да увеличат броя на служителите си. Освен това 58.2% очакват ръст на продажбите.
Какво пречи на инвеститорите


В същото време обаче анкетираните компании посочват, че сред най-важните за тях инвестиционни фактори е нужно да се вземат допълителни мерки от страна на държавата. Сравнително ниска удовлетвореност има от борбата срещу корупцията - 4.8%, което е и най-важният фактор за инвеститорите, както и инфраструктурата - 1%, която е посочвата като втора по важност. Положителна оценка получават данъчният режим в страната. Въпреки това обаче оценката за данъчната система не е чак толкова добра, тъй като компаниите срещат проблеми с възстановяването на ДДС. Новото правителство получи сравнително добра оценка за усилията си при борбата с корупцията и организираната престъпност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK