Фукушима ще навреди  повече на имиджа на ядрената индустрия от Чернобил

Кризата, разразила се в пострадалата от природно бедствие ядрена електроцентрала Фукушима, най-вероятно ще навреди на имиджа на ядрената индустрия повече, отколкото чернобилската катастрофа от 1986 г., заяви швейцарската банка UBS. Инцидентът в бившия Съветски Съюз отпреди 25 години е засегнал един реактор в тоталитарна държава без култура на безопасност, казват анализаторите на финансовата институция. Във Фукушима обаче четири реактора са извън контрол в продължение на седмици, повдигайки въпроса дали дори развита икономика може да се справи с ядрената безопасност.


Компанията-собственик на засегнатата електроцентрала се опитва да спре изтичането на радиация от 11 март, когато земетресение и цунами в региона прекъснаха захранването на охладителната система на централата. Производителите на природен газ като Газпром и Woodside Petroleum ще са сред печелившите от ситуацията, докато различни държави се отдръпват от ядрената енергия, се казва в анализа на UBS.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK