Петролът достигна нов 30-месечен рекорд

Цените на петрола скочиха до нов 30-месечен рекорд над 108 USD за барел в Азия, тъй като признаци за възстановяване на американския пазар на труда увеличиха оптимизма на инвеститорите, че глобалното търсене на суров петрол ще се засили. Стоката за доставка през април се покачи с 30 цента до 108.24 USD за барел на стоковата борса в Ню Йорк. В Лондон, суровият петрол сорт Брент се покачи с 21 цента до 118.91 USD за барел.


По последни данни от САЩ икономиката на страната е създала 216 хил. нови работни места през последния месец, а нивото на безработицата е спаднало до 8.8%. Инвеститорите също така гледат отблизо Либия, където силите, лоялни на Муамар Кадафи, държат западната част на страната, а бунтовниците завзеха източната.  Някои анализатори все пак смятат, че цените на петрола, които се покачиха с 29% от 15 февруари насам, най-вероятно ще започнат да падат, освен ако САЩ не обявят голяма нова програма или насилието се разпростре из Близкия Изток и Северна Африка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK