Цените на производител през февруари у нас с най-голям ръст в Европа

Цените на производител в Европа през февруари са нараснали най-много в България, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Увеличението на производствените цени в ЕС увеличава вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне водещата лихва на заседанието си по-късно тази седмица.


Месечните производствени цени в целия 27-членен ЕС са се повишили с 0.8% през февруари и със 7.1% на годишна база, според данните на Евростат. На годишна основа повишението на производствените цени е най-голямо в България - 12.5%.


Заводските цени в 17-членната еврозона са нараснали с 0.8% на месечна база през февруари и с цели 6.6% за една година.


Най-новите данни за промишлените цени са публикувани преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък, когато се очаква институцията да вземе решение за вдигане лихвата от историческия й минимум от 1% до 1.25% след покачване на потребителските цени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK