Ягодин: Половината от лошите кредити са преструктурирани

През 2010 г. лошите кредити продължиха да нарастват, но през последното тримесечие на годината се забеляза силно забавяне на ръста, каза Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка по време на международния форум "Банки Инвестиции Пари". По думите му това означава, че банките съумяват да се справят с просрочията. Банковата система има адекватни доходи, с които покрива провизиите си. Важно е да се отбележи, че в дела на просрочените кредити, които са близо 20%, около половината от тях са преструктурирани кредити, така че проблемът не е толкова голям.


Оптимистични прогнози


През 2011 г. има шанс да спре ръстът на просрочените кредити и дори да се обърне. Това ще стане по пътя на очаквания икономически растеж, който ще генерира нови, засега външни поръчки и ще позволи на фирмите по-лесно да обслужват кредитите си. Освен това се очаква и ръст на търсенето и оттам на заемите, което ще намали дела на лошите кредити.
Повече депозити


Очаква се също увеличената ликвидност под формата на депозити да генерира нови кредити. Значителното нарастване на депозитите на домакинствата има и плюсове, и минуси. От една страна това осигурява допълнителен ликвиден ресурс за банковата система, но, от друга, води до отложено потребление, което не е добре за икономиката. Предизвикателството пред банките е, че без нови банкови продукти рентабилността на банковата система ще продължи да пада.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK