Японски инженери изхвърлят радиоактивна вода в морето

Японските инженери бяха принудени да изхвърлят радиоактивна вода в морето в понеделник, съобщава Reuters. Te прибегнаха до отчаяни мерки като използването на соли, за да отркрият източника на изтичанията в повредената ядрена централа. Инженерите планират издигането на огромна наносна завеса в океана, за да спрат замърсяването от атомната централа Фукушима.


Операторът на централата -  Tokyo Electric Power трябва да изхвърли 10 000 тона морска вода със слаби нива на радиация, защото няма повече капацитет за съхранение на заразена вода.  Нивата на радиация във водата надвишават нормата около 100 пъти. Вода е използвана за охлаждане в централата.


Инженерите все още се опитват да възстановят контрола над повредените реактори на атомната централа, докато правителството призовава  TEPCO да работи по-бързо за да спре разпространението на радиация. Може обаче да отнеме месеци, за да се открие произхода на течовете и дори повече, за да се възвърне контролът върху централата, твърди специалист.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK