Съветът на ЕС обсъжда готовността на България за Шенген

Работната група към Съвета на ЕС, оценяваща напредъка на България и Румъния за присъединяване към Шенген, ще разгледа и оцени днес доклада от последната проверка за съответствието на българските сухоземни граници с поставените изисквания, съобщава БТА. Докладът е изготвен след последната проверка на техническата готовност на страната ни, която се състоя в края на март. По предварителна информация докладът дава ясна положителна оценка.


Процедурата предвижда, след като бъде одобрен от работната група, докладът да бъде предоставен на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Комисията трябва да приеме становище, което да бъде обсъдено и гласувано от ЕП. Становището на парламента има консултативен, но задължителен характер. Когато тези два етапа бъдат завършени, въпросът с присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол зона преминава за окончателно решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK