Японски инженери се борят да спрат изтичане на радиоактивна вода в океана

Японското правителство настоя пред оператора на авариралата АЕЦ Фукушима да предотврати изтичането на радиация в океана, докато инженери прибегнаха до използването на соли за баня в опитите си да проследят изтичането от единия от реакторите. Според правителствен представител, поставянето на ситуацията под контрол може да отнеме месеци.


Инженерите от Tokyo Electric Power Co (TEPCO) започнаха да използват дори подръчни материали в опитите си да спрат течовете на радиация. През почивните дни те смесиха дървесина и вестници с полимери и цимент в засега неуспешен опит да запушат пукнатината в бетонния контейнер на реактор №2, където радиоактивна вода се излива в океана. Последно техниците са използвали соли за баня, за да оцветят изтичащата вода и да проследят нейния източник. Три от шестте реактора на ядрената електроцентрала са сравнително стабилни. Поне четири от тях ще бъдат демонтирани, но това може да отнеме десетилетия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK