България изпълнила всички изисквания за Шенген

България вече изпълнява всички критерии за контрол на сухопътните граници. Посланикът на България в Европейския съюз Бойко Коцев потвърди за БНР, че това заключение се съдържа в доклада от последната проверка у нас. Днес той беше обект на първоначално обсъждане в работната група за Шенген към Европейския съвет.


"Докладът на мисията категорично констатира, че България отговаря на изискванията на Шенген за опазване на сухопътна граница. Няма никакви технически препоръки, няма допълнителни изисквания, няма условия", заяви Коцев. Той обаче допълни, че предвид сложната обстановка на югоизточната граница на ЕС трябва да се следи внимателно динамиката на миграционните потоци.


До 11 април държавите членки могат да поставят допълнителни въпроси, а България ще трябва да им отговори също в едноседмичен срок - до 19-ти април. Очаква се докладът да получи одобрението на работната група в края на този или началото на следващия месец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK