Google и Facebook съдят Франция заради искане да пазят лични данни

Няколко интернет компании, сред които Google и Facebook, ще заведат оплакване към най-висшата съдебна инстанция във Франция срещу разпореждане от страна на държавата, което ги задължава да съхраняват лични данни на потребителите си за една година. Заповедта, оповестена в началото на март, задължава сайтове за електронна търговия, видео, музика и електронна поща да съхраняват информация като имена, адреси, псевдоними, телефонни номера, пароли и други.


Тези данни трябва да бъдат съхранявани една година и могат да бъдат изискани във връзка с разследване на полицията, службата за борба с измами, митниците, данъчните или социалните служби. Френската асоциация, представляваща компаниите, смята, че няколко елемента от заповедта са проблематични, като например фактът, че не е била извършена консултация с Европейската комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK