Застрахователните брокери продадоха повече полици срещу по-малка комисиона

Застрахователните брокерите са реализирали по-вече продажби на полици, но при по-ниска комисиона. Това показват изчисленията на в. "Пари" на база данни на Комисията за финансов надзор за резултатите на посредниците през миналата година.


Приходи и продажби


Разбивка на резултатите през отделните полугодия на миналата година показва, че за периода юли - декември миналата година брокерите са продали полици за 345.12 млн. лв. Това е минимално повишение от 0.12% спрямо продажби за 344.7 млн. лв. в края на юни 2010 г. В същото време приходите, които са останали у брокерите от комисиони, са намалели със 7.5% и през второто полугодие са 79.4 млн. лв. За сравнение през първите шест месеца на 2010 г. приходите за посредниците бяха 85.84 млн. лв.През цялата минала година продажбите през брокери са нараснали с 1.1% до 689.8 млн. лв. В същото време комисионата на посредниците е намаляла с 2.2% на годишна база и през 2010 г. браншът отчита приходи от комисиони в размер на 165.3 млн. лв. Мениджъри на компании, които се занимават с продажба на полици, обясняват намаляването на приходите с административните мерки, които предприе Комисията за финансов надзор за ограничаване на разходите на застрахователите относно задължителната автомобилна "Гражданска отговорност". Тези мерки бяха лансирани и приети именно през втората половина на миналата година, като след законодателните промени разходите по "Гражданска отговорност" не може да надвишават 20% от цената на полицата. В тези разходи влизат и комисионите, които получават брокерите. Преди мерките у посредниците оставаха 25-30% от цената на застраховката, а след промените нивата на комисионите се свиха до максимум 15%.
Отделни продукти


При автомобилната "Гражданска отговорност" се вижда контрастът между продадени полици и приходи за брокерите през първото и второто полугодие на миналата година. За януари - юни 2010 г. посредниците продадоха полици за 109.8 млн. лв., което им донесе 30.62 млн. лв. от комисиона. Второто полугодие продажбите на "Гражданска отговорност" през брокерите се увеличиха с 23.3% до 135.4 млн. лв., като именно при тази застраховка е най-големият ръст в абсолютна стойност на продадените полици. Намаляването на комисионите обаче съвсем резонно доведе до по-малко приходи за брокерите от "Гражданска отговорност".


През юли - декември 2010 г. посредниците са взели от задължителната полица 27.7 млн. лв. комисиони, което е с 9.6% по-малко от приходите през първите шест месеца. За сравнение през първото полугодие комисионите за бранша от "Гражданска отговрност" бяха 30.6 млн. лв. Най-силно като абсолютна стойност през второто полугодие са намалели приходите от комисиони от "Каско". В периода юли - декември оборотът за брокерите от продажба на полицата са се свили с 3.8 млн. лв. до 33.2 млн. лв. В края на юни комисионите от "Каско" бяха 37 млн. лв. Това обаче се дължи на свиването на приходите на "Каско" на целия застрахователен пазар заради силния спад в продажбите на нови коли.


След административните разходи брокерите ще се опитат да компенсират по-малкото приходи с по-голяма активност и повишаване дела на продажбите през посредниците, коментират от бранша. Прогнозата им е този канал за дистрибуция все повече да увеличава дела си, както е на развитите застрахователни пазари. Това ще доведе до повече бизнес за посредниците и в известна степен ще компенсира административното ограничаване на комисионите по "Гражданска отговорност".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK