ОИСР очаква стабилен растеж в страните от Г-7

Според нов анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ръстът на икономиките на Г-7 извън Япония изглежда е по-силен от предишните прогнози, благодарение на  ускоряване на инвестициите на частния сектор и възстановяването на търговията. "Перспективите за растеж днес изглеждат значително по-добре, отколкото изглеждаше преди няколко месеца", заяви главният икономист на ОИСР Пиер Карло Падоан про представянето на изследването. Според него перспективите за растеж са по-високи в целия район на ОИСР, и възстановяването става самоподдържащо се, което означава, че ще има по-малка необходимост от фискална или парична политика за подкрепа. ОИСР не са правили прогнози за Япония, тъй като все още е рано да се оценят щетите, нанесени на икономиката от застигналото страната бедствие. По предварителни данни от японските власти се предполага, че загубата на физически капитал е в размер от 3,3 до 5,2% от годишния БВП. Според първоначални оценки растежа в Япония може да бъде намален между 0.2 и 0.6 % през първото тримесечие и от между 0,5 и 1,4 % през второто тримесечие.


На този фон ОИСР съобщава, че икономическият растеж в икономиките на Г-7 извън Япония може да стигне до годишен темп от около 3% през първата половина на 2011 г. Нестабилността в Близкия Изток и Северна Африка и свързаното с това по-нататъшно нарастване на цените на петрола може да подействат като спирачка за икономическата активност в краткосрочен план, а несигурността, произтичаща от държавните дългове в еврозоната може да се окаже проблематично.От друга страна нефинансовите корпоративни баланси изглеждат в изключително добро състояние, което може да даде тласък на икономическия растеж чрез частни инвестиции. Пазарите на труда също изглеждат по-добре от очакваното преди няколко месеца, което може да окаже благоприятно влияние върху потреблението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK