Хлебопроизводителите подписаха новия стандарт "България"

Браншовите организации на хлебопроизводителите, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов подписаха стандарта за производство на трите вида хляб - бял, Добруджа и типов. Новият стандартизиран хляб ще се казва "Хляб за България ". Той ще има и специално изработено лого, което всеки производител, който прави хляб по БДС, ще трябва да си закупи.


Няколко дни технологично време е необходимо до появяването на този хляб на пазара, уточниха производителите. Той ще може да се произвежда от най-малките хлебопекарни до най-големите индустриални хлебозаводи. Хлябът, който ще се произвежда по утвърдения стандарт, е по простата рецепта - брашно, мая, сол (под 1,2 грама) и питейна вода, обясни д-р Йордан Войнов. При технологична необходимост към тези съставки ще се добавя витамин С, лимонена киселина и известно количество олио. Оцветители, избелители и консерванти не се допускат.


За нарушителите се предвиждат санкции от 500 до 10 хил. лева. Крайните мерки са затваряне на предприятията и отнемане на лиценза за стандарт, предупредиха от БАБХ. Никой производител няма икономическа обосновка да влага подобрители, каза Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите в България. Цената на хляба по БДС не може да се калкулира, защото нито едно предприятие не е направило това, казаха от бранша. Те посочиха още, че за всеки производител тя ще бъде различна и ще зависи от цената на влаганите суровини. Злоупотреби обаче няма да бъдат допускани

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK