ЦИД: Лишаването от свобода е най-честата наказателна мярка в България

Лишаването от свобода е най-често налагано наказание в България  - при около половината от всички случаи, докато в страните от Западна Европа процентът е много по-нисък, а алтернативните санкции като глоби, пробация и т.н. имат по-голям дял. Това е един от изводите от анализ на Центъра на изследване на демокрацията (ЦИД) за наказанията в правосъдната система на България, както и изпълнението им. Докладът показва и сериозни проблеми в затворите – както материални, така и редица слабости в контрола и вътрения ред, което води до злоупотреби, нарушения на човешките права и т.н.


Като още по-сериозен проблем обаче се очертава липсата на възможности и дейности за ресоциализация на хората, излежали присъдите си. Тяхната изолация и липсата на програми за образование, квалификация, работа, добро медицинско обслужване и т.н. води до изключително висок процент на рецидиви-всеки втори затворник се върща отново в системата.


От ЦИД призоваха да се наблегне именно на програми, които дават шанс за по-добър живот на напускащите затворите. Според тях една добра мярка би била данъчни облекчения за работодатели, котио намеат бивши затворници. Другите им препоръки са да се произнасят по-малко присъди, свързани с ефективно лишаване от свобода и повече техни алтернативи като пробация, глоби и т.н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK