Moody''s  понижи рейтинга на Португалия с една степен

Moody's понижи рейтинга на Португалия с една степен от А3 до Baa1. От Moody's предупредиха, че очакват и по-нататъшно понижение заради бюджетната, политическа и икономическа несигурност на страната. Агенцията аргументира решението си с риска правителството да не успее да постигне целта си и да намали бюджетния дефицит в периода 2011-2014 г.


До понижението се стигна, след като парламентът не прие предложението да се въведе режим на строги ограничения по-рано този месец, което доведе до оставката на премиера Жозе Сократиш.


Очаква се, че Лисабон ще бъде принуден да потърси помощ от други страни в еврозоната по примера на Гърция и Ирландия и се настоява за по-висока норма на възвръщаемост, за да се осигурят нови средства за покриване на дълговете.
Според Moody's заради предстоящите избори заради оставката на правителството страната изглежда несигурна политически и отбеляза, че Португалия се е отклонила от своята основна цел – намаляването на бюджетния дефицит. 


Правителството си постави за цел да понижи бюджетния дефицит до 7.3% от БВП през 2010 г., но го промени до 8.6%, което е далеч от европейския лимит от 3%. Целта за тази година е да се постигне дефицит от 4.6%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK