Технологичният индекс Nasdaq променя теглата на компаниите от началото на май

Теглото на технологичната компания Apple в борсовия индекс Nasdaq-100 ще бъде намалено. Промяната цели коригиране на показателя, така че да отразява по-добре пазарната капитализация на компаниите в него. Теглото на производителя на iPad и iPhone ще бъде намалено от 20.49% до 12.33%.


Понижението ще бъде компенсирано с ръст на тежестта на ИТ гигантите Microsoft и Cisco. Производителят на операционната система Windows, който има пазарна капитализация от 214.7 млрд. USD, ще увеличи теглото си над два пъти от 3.41% до 8.32%. Това на Cisco пък ще бъде коригирано от 1.56% на 3.66%. Промените ще влязат в сила на 2 май. С по-висока тежест в изчисляването на борсовия технологичен индекс ще бъде и Oracle - от 3.32% на 6.68%. Производителят на процесори Intel пък вече ще има принос 4.2% в Nasdaq-100, от 1.755.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK