Коментар: Длъжностна характеристика на професията министър

В интернет се намират длъжностните характеристики на всевъзможни професии, включително полевъд или бюфетчик. Има дори отделни за директор на държавно и на общинско училище. Обаче няма примерна характеристика за професията министър. А такава е неразделна част от трудовия договор според Кодекса на труда. Така че намерих празна бланка и след като проследих внимателно поведението на избран за случая министър, стигнах до извода, че в нея трябва да пише следното:


Основни длъжностни задължения: Да прави колкото е възможно по-голямо шоу с елементи на цирково изкуство, дори ако това подлежи на допълнителна квалификация. Да знае точно кога да извика камерите и кога да се появи в телевизионните студиа. Да храни журналистите с хляб и забавни теми.


Основни отговорности: Да не допуска сериозните въпроси да изплуват на повърхността и да предотвратява тяхното разискване. Да уволнява наред, когато повечето хора си мислят, че трябва да подаде оставка.
Необходима компетентност: Министърът трябва да може да въвежда стандарти, да готви и да ходи на лов. Да инспектира продукти и да не се притеснява да яде спаначена супа в детска градина, за да се увери в качеството й. Освен това трябва да може да лети със самолетче, ако му се наложи да прави нещо подобно на ортофотокарта например.


Това, разбира се, е само предложение. Експериментът е извършен върху дейността на земеделския министър Мирослав Найденов, който гордо и развълнувано по думите му въведе втория си стандарт след "Стара планина" - "Хляб за България". Тази длъжностна характеристика може да бъде приложена и към останалите членове на правителството с леки изменения. Например социалният министър може да настоява за единен стандарт за всички видове заплати в ЕС, въобще и изобщо. Здравният ще трябва да вика журналистите и да прави публични прегледи. Всъщност това не е добра идея точно с този здравен министър... Какво би бил един министър на отбраната, ако не използва войната в Либия, за да направи риалити шоу - нещо като "Сървайвър", но да се казва "Дръзки". Вътрешният министър, който преди близо две години имаше оплаквания от патроните за полицаите, може лично да ги тества спрямо водещите в някое студио. Образователният би трябвало да уволнява всеки ученик и дори цели класове накуп, които посмеят да се оплачат от безумните материали в учебниците, а строителният - да прави публични първи копки на поне всеки два километра пътища. Крайно време е да вземат пример от колегата си.


Сега обаче сериозно. Първо, шоуменското поведение, независимо дали предизвиква умиление, възхищение или искрена забава, е неприемливо за човек на поста министър, вредно е и е обидно. Второ, преди да говори за хляб, агнета и яйца, би било добре министърът да даде обяснения за случващото се от година и половина във фонд "Земеделие". Например. В същия ден, който в България беше белязан от питки и житни класове, в Европейския парламент беше внесен критичен доклад за България, по-конкретно за САПАРД.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK