Инкубатор на изключителност

Във всеки клас има деца, които се открояват от останалите. И ако част от тях просто си знаят урока, има и други, които са бъдещи световноизвестни икономисти, музиканти или писатели. Съществува и рядко срещаната категория на "белите врани" - открояващи се деца с нестандартно мислене, които дори пречат със своята изключителност и остават неразбрани, дори отритнати. Но какво става, ако никой не култивира таланта им? Ако никой не им вдъхне смелост, не ги побутне, за да скочат в неизвестното, не им създаде вдъхновяваща социална среда, в която да се развиват. Възможно е те никога да нямат както моралната, така и финансовата подкрепа да развият таланта си.


Изключения


"В България са много малко хората, които подкрепят млади таланти", казва 16-годишният пианист Петър Димов, който за четвърта поредна година получава стипендия за изключителни умения по проекта "1000 стипендии" на фондация "Комунитас". Тя включва 1000 лв. премия, 400 лв. кредит за книги, възможност за писмени консултации с видни български учени и специалисти и достъп до форума на проекта.
Петър е в девети клас в Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", Пловдив, и вече е печелил 13 награди на международни музикални конкурси като "Николай Рубинщайн" и "Флам" в Париж.


"Самото отношение на всички във фондацията е искрено, чувстваш, че всичко се прави с любов. Този проект промени разбиранията ми за изкуството в България", казва младият артист.


От 1 февруари е в ход поредното пето издание на проекта на фондация "Комунитас" "1000 стипендии". Всеки ученик между 6-и и 11-и клас с интереси в областта на обществените, естествените науки и изкуствата, който притежава необходимите качества, може да кандидатства за получаването на стипендия. Няма ограничение колко пъти може да си стипендиант, тъй като идеята на конкурса е да следи развитието на децата и да ги подпомага дългосрочно.


Инвестиция в бъдещето


"Наградите дават много възможности, особено кредитът за книги помага да се сдобиеш със скъпа икономическа и финансова литература. Така си купих книгите на Айн Ранд и Адам Смит", казва 18-годишната Надежда Кандрова със специалност Банково дело в Националната търговска гимназия в Пловдив. Интересите й са насочени към паричната система, която тя защитава в есето си за изключителната стипендия на "Комунитас".


"Разглеждам полезността на парите", казва дванайсетокласничката и е категорична, че тяхното изкривяване от страна на държавата причинява кризите. "Защитавам либерализацията на икономиката - да няма мита, държавата да се намесва в по-малко области - здравното и пенсионното осигуряване да се оставят на частни осигурителни фондове. Обществото не може да си го представи, но положението преди стотина години в повечето държави е било такова", пояснява тя.


Нестандартното мислене и иновативността са сред специалните качества, които трябва да притежава кандидатът за стипендия на "Комунитас". От фондацията казват, че основната дисциплина, в която кандидатстват стипендиантите, е "Български език и литература", следвана от математика, изобразително изкуство и музика.


"Знанията и уменията, които имат тези елитни деца, не може да бъдат сравнени със знанията на масовия учител. В моята област (на информационните технологии - бел. ред.) в страната има едва десетина учители, които могат да се сравнят по знания с тези деца - а те също са  десетина", разкрива Емил Келеведжиев, консултант на проекта по информатика и информационни технологии, и подкрепя с факти твърдението си: "Един от нашите стипендианти взе второ място в Международната олимпиада по информатика в света, той има още два класа, в които да участва в световната олимпиада по информатика, съответно -  шанс да стигне до първото място. А Михаил Ковачев от Шумен в момента е студент в Англия - успя да се пребори да го приемат в един от най-елитните университети в Манчестър."


Дългосрочна подкрепа


Тези конкретни случаи са доказателства, че проектът "1000 стипендии" има дълготрайно влияние върху развитието на талантливите деца."Стипендията изигра много голяма роля в развитието ми", споделя пианистът Петър Димов и твърди, че животът му въобще нямаше да се развие така, ако не беше този проект. Всяка поредна стипендия той инвестира в явяването на следващия конкурс или пък на следващия майсторски курс при прочут педагог. "Освен финансова усетих много силна морална подкрепа. Запознах се с изключително талантливи млади хора. С много от своите връстници въобще не мога да говоря на темите, които обсъждам със стипендиантите", споделя пианистът Петър Димов.


Визитка: Коя е "Комунитас"


Фондация "Комунитас" е създадена в края на 2006 г. Неин учредител е Светослав Божилов, бивш собственик на СИБАНК, инвеститор и меценат. Божилов зае 23-то място в класацията "100-те най-богати българи" на в. "Пари". Фондацията носи името общности (communitas от латински), защото желае да отговори на културни и социални дефицити в българското общество.


Стипендиите


- Стипендиите, които фондацията раздава, са с продължителност 10 месеца (два учебни срока). В конкурса "1000 стипендии" 2011/2012 могат да участват ученици от 6-и до 11-и клас.


- Ще бъдат отпуснати до 1000 стипендии - до 900 основни стипендии за високи умения и до 100 стипендии за изключителни умения. - Основната стипендия е 700 лв. за една учебна година. От тях 500 лв. се превеждат по дебитна карта, издадена от фондацията, а 200 лв. са  кредит за книги. Стипендията включва и право на консултации с водещи специалисти. Стипендията за изключителни умения е двойно по-голяма - 1400 лв., от тях 1000 лв. се превеждат по дебитна карта на студента, а кредитът за книги е 400 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK