Трайчо Трайков: АЕЦ "Белене" има изначален грях

Колкото по-бързо приключат преговорите между България и Русия, толкова по-добре ще е това за проекта АЕЦ "Белене", коментира днес икономическият министър Трайчо Трайков. По думите му в момента двете страни се намират в юридически вакуум, защото в края на месец март в изтекъл срокът на последното удължаване на споразумението от 2006 г. между акционерите.


Министър Трайков изрази надежда, че преговорите, които текат от четвъртък насам ще приключат скоро и ще има подписан мораториум за  АЕЦ "Белене". "И двете страни подхождат много сериозно към преговорите и съм убеден, че ще се стигне до споразумение", коментира икономическият министър. От думите му стана ясно, че ако бъде подписан мораториум, през тези 3 месеца нашата страна ще има време за допълнителен анализ и размисъл по проекта. Според Трайков това ще е период, в който да се договорят взаимно изгодните условия по проекта и през него няма да се създават допълнителни ангажименти и натоварвания за възложителя, преди да е постигнато споразумение за това кое колко струва.


Шефът на икономическото ведомство коментира, че проектът за втора атомна електроцентрала има изначален грях, тъй като е подписано споразумение, без  да е била договорена ескалацията по целия проект. "Започнали сме да плащаме нещо, което  се произвежда, а не сме знаели каква е крайната цена", заяви Трайков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK