ЕК предлага да има повече жени изпълтелни директори

Европейската комисия предлага да се въведе квота за жени  изпълнителни директори в големите фирми в Европа, предаде БТА. Според ЕК  възнагражденията на мениджърите в европейските компании  трябва да се гласуват от акционерите, както и да се ограничи броят на изпълнителните директори в една компания. Тя публикува предложенията на фона на усилията за засилване  на участието на акционерите в корпоративното управление в  Европейския съюз.


Според европейските чиновници сега жените в надзорните  съвети на компаниите са около 10 % и увеличаването на този дял може да  спре тенденцията към затворено "групово мислене". "Има доказателства, че жените имат различен стил на  ръководство, присъстват на повече заседания и имат положително  влияние върху колективното мислене в групата", отбелязват  авторите на предложенията.


Предложенията на ЕК  предстои да бъдат подложени на обществено обсъждане. Те също така подлежат на промени преди да бъдат  приети като законов акт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK