Таблетите с Android може да задминат iPad до края на 2012 г.

Конкуренцията на Apple набира скорост. Големи производители като Hewlett Packard, LG и Samsung искат да превземат iPad, който е най-разпространеният таблет в момента, и разчитат на операционната система Android, за да го направят. Apple може да загуби преднината си още през 2012 г., твърдят експерти. Но всичко това е добра новина за потребителите, които ще се радват на падащи цени."До края на 2012 г. таблетите с Android бързо ще изпреварят iPad на пазара", прогнозира Саша Паленберг по време на ИТ конференцията Droidcon в Берлин. В момента девет от десет закупени таблета са на Apple, твърдят пазарните експерти. Но самото количество на Android-базираните таблети ще гарантира успеха им, казва Паленберг в блога си.


В момента на пазара има десет големи производители, както и безброй по-малки, които продават устройства с различни размери и категории. През следващите месеци компании като RIM, LG, Asus, Acer и Hewlett Packard ще създадат пазарна конкуренция на iPad. Много от тях са с нов софтуер на Android наречен Honeycomb, предназначен специално за таблети. Android е софтуер с отворен код, разработен под зоркото око на Google.


Цената е голямото предизвикателство
С оглед на нарастващата конкуренция, предлагането почти сигурно ще надвиши търсенето, твърди Паленберг. Това ще се отрази на цената на продуктите с Android: "Производителите ще търсят начини да се отърват от своите продукти", коментира тя. Но Apple са тези, които определят цените. "Главната цел е да си по-евтин от iPad", твърди Паленберг. В същото време Apple има привилегията да може да произвежда евтино, което ще бъде предизвикателство за останалите.


Високи стандарти


Според Паленберг смартфоните ще продължат да се стремят към по-голям капацитет. "Сигурен съм, че първият мобилен телефон с четириядрени процесори ще бъде произведен през първото тримесечие на 2012 г.", категоричен е той. Досега тези технологии бяха запазени за персоналните компютри. Двуядрените процесори и възпроизвеждането на висококачествено видео ще станат нещо стандартно и цените на апаратите няма да надвишават 500 USD.


Бъдещето на Android


Около 1200 посетители на конференцията Droidcon в Берлин обсъдиха бъдещето на платформата Android. Един от акцентите беше увеличената реалност или повишаването на реалността с помощта на технологиите. Тя включва обогатяване на изображенията или записите от телефона ни с допълнителна информация като работно време на магазини, местни атракции или менюта на ресторанти.Засега повечето функции за увеличена реалност са само за забавление, но разработчиците искат да ги превърнат в стандартна технология за ежедневна употреба. Участниците в Droidcon се опитаха да си представят тези практически приложения - от сателитни навигационни системи до интерактивни инструкции за игри със зомбита.


Практически приложения


Увеличената реалност вече има практическо приложение като туристически гидове, търсене на адреси или в игрите. Но други предвиждат допълнителни ежедневни приложения от музейни гидове, които описват експонати през интерактивни лотарии за телевизионни предавания до упътвания с анимация, показваща как точно трябва да се използва устройството.Компанията за маркетингови проучвания Juniper Research прогнозира, че изтеглените приложения за увеличена реалност ще нараснат от 11 млн. през миналата година до 14 млрд. до 2015 г. с продажби на стойност 1.5 млрд. USD.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK