Правителството прие концепция за развитието на капиталовия пазар

Правителството прие концепция за интеграция на Българската фондова борса АД и Централен депозитар АД в европейските и световни финансови пазари. Изпълнението и контрола по изпълнение на концепцията се възлагат на вицепремиера и министър на финансите.


Развитието на българския капиталов пазар е основният приоритет в приетата от ръководството на Българската фондова борса стратегия за развитието на БФБ за периода 2010-2012 г. Другите две цели на документа са изграждане на по-ликвиден и надежден борсов пазар и утвърждаване на българския капиталов пазар като инфраструктурен център за капиталовите пазари в региона.


Постигането на тези цели изисква постоянна хармонизация с европейските стандарти и активна и последователна политика от страна на участниците в капиталовия пазар, включително на държавата.


Определят се насоките за органзизация, провеждане и приключване на интеграцията на БФБ и ЦД чрез приватизация. Това трябва да осигури ефективното им управление и развитието на българския капиталов пазар като цяло.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK