Евродепутатите одобриха 1.725 млрд. EUR бюджет на парламента за 2012 г.

Европейският парламент прие днес прогнозния си бюджет за 2012 г. на стойност 1.725 млрд. EUR. Това представлява увеличение с 2.3% спрямо бюджета на ЕП за 2011 г., но нарастването е по-малко в сравнение с нивото на инфлация за ЕС27 - 2.8%, съобщи българската пресслужба на ЕП. Предстои бюджетната прогноза да бъде изпратена на Европейската комисия, която до две седмици ще представи предложения за общия бюджет на ЕС за 2012 година.


Депутатите намалиха с 13.7 млн. EUR първоначално предложените стойности за финансиране на политическите партии и фондации, информационни кампании, информационните технологии, поддръжката на сградите и планирания брой постове. Те очакват да постигнат допълнителни икономии благодарение на ограничаването на разходите за външни експерти и други външни услуги до равнището от 2010 г., както и на продължаващата модернизация и рационализация на администрацията на Парламента.


Другите европейски институции също изпратиха на Европейската комисия своите бюджетни предвиждания за 2012 г., като тя трябва да представи на 20 април проектобюджета на ЕС за 2012 г. След това ЕП и Съветът ще разгледат проектобюджета, ще приемат своите изменения и ще се споразумеят върху финалния текст на документа, вероятно през ноември тази година.


Източник: БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK