Лекарските грешки ще бъдат специално уредени в Наказателния кодекс

Българският лекарски съюз (БЛС) и главният прокурор Борис Велчев ще подпишат утре меморандум, с който трябва да бъде уреден въпроса с преследването на лекарските грешки.  Това съобщи за в. "Пари" председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.


Велчев и Райчинов вече се споразумяха да бъде създаден специален текст в Наказателния кодекс, който да регламентира оправдания медицински риск. Устната им уговорка ще бъде скрепена официално с този меморандум. Подписването на споразумението между институциите ще се състои по време на кръгла маса, посветена на лекарските грешки, която съсловната организация ще проведе утре в хотел "Родина".


БЛС и прокуратурата се споразумяха предварителните проверки за лекарски грешки в бъдеще да се провеждат от Изпълнителната агенция за медицински одит. Това означава, че експертите, които разследват лекарска небрежност с характера на престъпление ще се избират от научни дружества на лекарите, утвърдени от агенцията по медицински одит и от БЛС. Целта според лекарския съюз е в състава на експертите да бъдат включени най-добрите специалисти в съответните медицински области. Така обаче процедурата по доказване на лекарска небрежност се отежнява и се отлага във времето. "Ако има грешка никой няма да търси начин виновните лекари да не бъдат осъждани. Целта е да се налага санкция, когато наистина има извършено престъпление и то доказано, а не както се случи в болницата в Горна Оряховица", каза д-р Райчинов. Според него е изключително грешен подхода медицинските лица да бъдат обвинявани преди да е доказана вината им.


Прокуратурата също така изцяло подкрепи идеята на БЛС за създаване на информационна система, в която лекарите да отразяват често повтарящи се проблеми и грешки в дейността им. Информацията от тази база данни ще бъдат систематизирана, с цел да се създадат правила за действия при аналогични случаи. Регистърът ще послужи и на пациентите, които ще чрез него ще се информирани за рисковите при лечението си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK