Борисов не вижда проблем по случая с АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов не смята, че интересът на страната е нарушен след подписаното допълнение към споразумението за АЕЦ "Белене", които задължава държавата да сключи договор за строеж до два месеца. Борисов подкрепя подписването на допълнението с аргумента, че в противен случай руската страна ще съди България. "Към момента аз считам, че няма никаква опасност нито за националната сигурност, нито за нарушаване на нашите интереси", казва Борисов по време на заседанието на Министерския съвет. Това се вижда от стенограмата, но премиерът отказва да говори публично или да отиде в парламента, както настояваха депутатите. Борисов смята, че говоренето по темата трябва да спре в следващите дни.


От думите му се разбира, че финансовият и икономическият министър Симеон Дянков и Трайчо Трайков имат разногласия по проекта. Дянков обаче е на посещение в САЩ, затова според Борисов през следващите дни не трябва да се говори по темата, а когато се върне, двамата с Трайков да обясняват. "И повтарям, това е разговор, който ще го водим ние тримата, когато си дойде Дянков. Снощи го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство. Казвам го това, защото считам, че не е нужно да се дават разнопосочни сигнали и да се налива в мелницата на тези, които считат, че ние сме направили нещо, различно от това, което досега е договорено", обяснява Борисов. Премиерът завършва с думите, че не иска да се меси в "това решение". "В против случай какво излиза, че аз само нося политическата отговорност, а всеки министър може да си прави каквото иска или да си взима каквито иска решения. Тогава аз предпочитам да съм министър. Нали така излиза. Затова  не искам да се меся във взимането на това решение", казва премиерът. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK