Европейският парламент прие доклада за злоупотреби със средства от ЕС

Европейският парламент прие с голямо мнозинство доклада за случаите на злоупотреби и измами със средства от Европейския съюз през 2009 г., съобщава БТА. На сесията си днес в Страсбург парламентът е отхвърлил единствено предложението на Каталин Сорин Иван "за нулева толерантност към измамите". Според депутатите липсва ясна граница между случаите на умишлено прекрачване на закона и ситуациите, в които се допускат грешки.


Планира се промяна през 2012 г. на директивите за обществените поръчки. Според евродепутати от различни групи и националности регламентът за обществените поръчки трябва да съдържа единна система от критерии. В доклада България присъства със "съмнения за изключително висок процент на измамите" по програма САПАРД за 2009 година.


Евродепутатите посочват, че ЕС се нуждае от повече информация за нивото на събираемост на неправилно отпуснатите средства. Необходимо е още и повишаване на капацитета за разследване случаите на злоупотреби и установяване дали измамите са еднотипни в различните държави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK