Португалия преговаря за помощ от ЕС

Португалия води преговори с Европейския съюз за помощ под формата на  заем,  за да може страната, чието правителство подаде оставка в края на март, да посрещне неотложните си нужди.


Португалските банки притискат Лисабон да поиска междинен заем, докато бъде съставено ново правителство, което да договори цялостен спасителен план, пише Financial Times. Именно банките са най-големите купувачи на португалски държавни облигации през последните месеци.  Според наблюдатели обаче някои банкери не желаят да купуват повече суверенен дълг и настояват страната да вземе заем.


Според правилата за финансиране в еврозоната обаче ЕС не може да отпуска краткосрочен междинен заем на никой член. Въпреки това разговорите с Лисабон са фокусирани върху намирането на начини Португалия да получи адекватно финансиране до съставянето на ново правителство. ЕС настоява за нови мерки за ограничаване на разходите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK