Румъния е на първо място  в ЕС по растеж на износа

Румъния е на първо място в Европейския съюз по темп на възстановяване на износа след периода на кризата. Това е заявил днес  главният секретар на Националната асоциация на износителите и вносителите в Румъния Михай Йонеску, съобщава БТА. Износът на Румъния е отбелязал постоянен растеж през последните 17 месеца, т.е. година след началото на кризата през ноември 2008 г. През 2010 г. износът е достигнал  37.3 млрд. EUR и е бил с 10.6% по-висок спрямо периода преди кризата.


Само седем държави от Европейския съюз са успели в края на 2010 г. да достигнат нивото на износа си от 2008 г. Румъния е на първо място по ритъм на растеж, като се отчитат някои изменения в структурата на румънския износ. През 2008 г. основните сектори на износ са били текстилната и минната промишленост, а сега те са изместени от машиностроителната промишленост, производството на електроника, медикаменти и земеделски и хранителни продукти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK