Правителството приватизира борсата и депозитара в пакет

Правителството ще продава държавните дялове в "Българска фондова борса" АД и "Централен депозират" АД в пакет, показва решение на Министерски съвет. На заседанието си правителството прие Концепция за интеграция на борсата и депозитара. Изпълнението и контрола са възложени на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.


"Документът определя насоките за организация, провеждане и приключване на интеграцията на БФБ и ЦД чрез приватизация, която да осигури тяхното бъдещо стабилно и ефективно управление", се казва в съобщението на правителствената пресслужба. Основната цел на концепцията е развитие на българския капиталов пазар.


"Консолидацията има три основни цели", се казва още в съобщението без да се уточни дали тази консолидация означава сливане на двете институции и продажбата им като едно цяло дружество.
Първата цел е развитие на българския капиталов пазар и гарантиране на неговото бъдеще сред европейските пазари. Втората е изграждане на по-ликвиден и по-надежден борсов пазар, с по-ефективна инфраструктура и практики, напълно хармонизирани с най-добрите международни стандарти. Последната спомената цел е утвърждаване на българския капиталов пазар като инфраструктурен център за капиталовите пазари в региона.


"Развитието на българския капиталов пазар е основният приоритет, залегнал в приетата от ръководството на "Българска фондова борса" АД стратегия за развитието на БФБ за периода 2010-2012 г.", се казва в съобщението. Според него правителството подкрепя тази цел, тъй като модерният и ефективно работещ капиталов пазар е фактор за българската икономика с пряко отражение върху икномическия растеж и финансовата стабилност.


"Осъществяването на тази цел е неизбежно свързано с интегрирането на българския капиталов пазар с голям световен или европейски капиталов пазар", завършват от МС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK