Туристическите фирми у нас удариха джакпота

Ранните записвания за лято 2011 са се увеличили с 20% до 90% на годишна база за различните пазари. Все още е рано да се прогнозира какво ще отчетем в края на сезона, но резултатите едва ли ще паднат под прогнозите за 15-20% ръст на туристопотока. Високата заетост на хотелите ще им гарантира и по-добри печалби въпреки новия туристически данък и повишените цени на храните и електроенергията.И всичко това ще се случи без провеждането на специална държавна политика в туристическия сектор или заради по-голяма активност от страна на работещите в бранша. Причините за този джакпот са две - засилването на интереса към България след размириците в Египет и Тунис и възстановяването на европейските икономики.


Печалбата от конфликтите в Северна Африка


Заради военните конфликти в Северна Африка преките туристически конкуренти на Египет и Тунис ще отчетат значителни печалби. В началото на годината туроператорите връщаха парите за направените резервации през февруари-март и спряха да продават пакети за тези две дестинации. За летните месеци те се преориентираха и вече предлагат алтернативни места с много слънце, добро обслужване и забележителности. "От ситуацията в Египет и Тунис спечелиха най-много Турция и Испания", коментира Калин Сутев, представител на германския туроператор ITS за България. Той и всички негови колеги са категорични, че Черноморието не е "заместител" на екскурзия до пирамидите или почивка в Сус и Хамамет на брега на Средиземно море и въпреки това хилядите германци, британци и руснаци, които няма да могат да отидат там тази година, се насочват и към България. Едно от обясненията е, че капацитетът в Турция междувременно вече се запълни почти 100%, а друго - тук все още е сравнително евтино за чужденците.
И Европа работи за нас


Конфликтите в Северна Африка естествено не са единственото обяснение за по-добрите резултати за лято 2011. Влияние оказва и съживяването на европейските икономики. Основните пазари, от които идват туристи през лятото, като Русия и Германия отчетоха стабилни ръстове на БВП, съответно 4 и 3.6% в края на 2010 г. Възстановяването на Великобритания е по-бавно, но и там тенденцията е положителна. "Добрите икономически новини и тенденции накараха хората да се замислят за летните си почивки", казва Любомир Панковски, собственик на "Алма Тур".


Заетост почти 100%


По данни на различни туроператори ранните записвания се увеличават на годишна база с 50 до 90% при туристите от Русия, при тези от Германия ръстът е между 20 и 40%, а от Великобритания - около 20%. По-добри резултати има и от не чак толкова добре развити пазари като Финландия и Холандия, отчитат туристическите компании. Наскоро и представители на 17 италиански туроператора, които дойдоха в България, коментираха, че можем да очакваме много повече италианци в българските морски, SPA и уелнес хотели. Хотелите, които предлагат качествени услуги, вече са пълни 80-90%, а някои, които работят на all inclusive, дори спират офертите си за ранни записвания, казва Христо Гълбачев, управляващ директор на "Астрал Холидейз". Бързайте с резервациите, че накрая може и да няма места, коментира наскоро директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. В същото време Гълбачев допълва, че някои туроператори вече оферират хотели, в които местата са изчерпани. Така туристите може да платят за един хотел, а в последния момент да бъдат настанени в съвсем друг, което е в нарушение на потребителските им права. 


Добър старт, неясен финал


"Трябва да се отбележи, че значителният ръст на ранните записвания може да не се проектира директно и върху крайните резултати за пазара от съответната държава", отбелязва Любомир Панковски. За да се задържи случайният и неочакван интерес към България, оттук нататък трябва държавата и самият бизнес да бъдат по-активни. Много е важно да се наблегне на по-засилена реклама на България през април-май, след като приключат ранните записвания, отбелязва Христо Гълбачев. А хотелиерите и туроператорите да се опитат да предлагат висококачествени услуги, за да задържат интереса на "случайните" туристи и през следващите години, когато обстановката в Северна Африка ще се стабилизира, а икономиките в Европа ще отчитат и по-добри резултати от сега.


Цените са старите, а отстъпките дори по-големи


Офертите за почивките в България и тази година запазват цените си от 2010 и 2009 г., отчитат от бранша. Те няма и накъде повече да се намаляват, коментира Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Отстъпките за ранни записвания обаче в някои случаи дори са още по-големи в сравнение с предишни сезони. Ако през 2010 г. те варираха между 10 и 15%, за лято 2011 г. вече са били между 15 и 20%, отчитат от "Астрал Холидейз". Новост тази година е и това, че отстъпките за ранни записвания са били комбинирани и с екстри като това да платиш за 5 или 6 нощувки, а да получиш 7. Преди офертите бяха или отстъпка, или бонус нощувки, но не и двете заедно, казват туроператори. Големите намаления не бяха съобразени със събитията в Северна Африка и бума на туристите, е едно от обясненията. И въпреки по-високите цени на храните, новия ДДС и въвеждането на туристически данък обаче очакванията (или поне надеждите) са, че туризмът ще отчете по-добри приходи, а оттам и печалби. Основният довод е високата заетост и евентуално икономиите от мащаба, които може да бъдат реализирани. Нищо чудно обаче повишаването на приходите да дойде и за сметка на завишените цени на допълнителните услуги и забавления в хотелите и курортите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK