Юристи правят анализ на ангажиментите на България след новото споразумение за АЕЦ "Белене"

Юристи по международно и корпоративно право от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма подготвят правен анализ как подписаното във вторник Допълнение 12 за строителството на АЕЦ "Белене" ангажира България. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.


"Трябва да е ясно в каква ситуация сме. Моето категорично становище, което аз ще отстоявам, независимо от това какво е подписано, е, че решение за "Белене" трябва да има след изчистване на абсолютно всички въпроси - и на сигурността, и на цената, която произлиза от допълнителни мерки за сигурност", коментира Трайчо Трайков. Той допълни, че това е възможно, въпреки подписаното от уволнения вече директор на НЕК Красимир Първанов Допълнение 12.


Допълнението беше подписано от Красимир Първанов, който по думите Трайков, е имал изричната забрана да подписва варианта на допълнението, с което България се задължава до 1 юни да подпише с руската страна окончателното споразумение за изграждането на централата. Това беше причината вчера икономическият министър да уволни директора на НЕК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK