ЕК: Инфлационният риск в еврозоната остава "притъпен"

Рискът от засилване на инфлацията в еврозоната остава "притъпен", обяви днес Европейската комисия, цитирана от ДПА. Оценката е оповестена в деня, в който се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне водещата си лихва с 0.25 процентни пункта до 1.25%, за да овладее неотдавнашното силно покачване на цените в еврозоната.


Инфлацията във валутния съюз силно нарасна през последните месеци заради поскъпването на енергията и суровините на световните пазари, което според анализаторите се дължи на размириците в Северна Африка и Близкия изток.


Политиците се чудят дали тези покачвания на цените, движени отвън, ще се отразят на икономиката, довеждайки до всеобщо увеличаване на цените и заплатите и предизвиквайки ново ускоряване на темпа на инфлацията, отбелязва ДПА. В тримесечния си доклад за еврозоната ЕК настоява, че "инфлационния натиск, упражняван отвътре, остава притъпен". "Важно е да разграничим глобално поддържаната краткосрочна нестабилност на цените от устойчивия натиск върху заплатите и цените, който стои в основата", се отбелязва в доклада. "Значителният обем на свободен производствен капацитет в еврозоната означава, че няма изгледи основната инфлация (без цените на енергията и храните - бел. ред.) да се ускори значително", се допълва в доклада.


Източник: БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK