Испания няма да последва примера на Португалия

Испанският министър на финансите защити икономиката на страната днес, настоявайки, че Испания няма да последва примера на съседната Португалия за търсене на финансова помощ.


Финансовият министър Елена Салгадо съобщи, че търсенето на помощ за четвъртата най-голяма икономика в еврозоната е напълно изключено. Тя твърди, че испанската икономика е "много по-диверсифицирана, с по-стабилни основи и по-конкурентна" от португалската.


Знаци дали и инвеститорите мислят така ще се появят в четвъртък, когато страната ще проведе търг за облигации на стойност от 4.5 млрд. EUR. Изглежда, че молбата за помощ на Португалия е оказала слаб незабавен ефект върху Испания, съобщава Yahoo news. По-рано доходността на облигациите беше без промяна на 5.22%.
Следващите седмици и месеци ще бъдат решаващи според анализаторите. Предстои да се разбере как пазарите виждат ситуацията в Испания. Първият тест ще бъде днешното търгуване с облигации.


Испанската централна банка очаква икономиката да отбележи ръст от само 0.8 % през тази година след две години на рецесия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK