Коментар: Твърде много стана

Човекът, който преди два дни подписа документ, задължаващ държавата до два месеца да подпише окончателен договор за АЕЦ "Белене", се оказа замесен и в друга каша. Директорът на държавната компания НЕК има син, който пък е активен в енергийната сфера. Не e проблемът в сина, а в бащата. Тези взаимоотношения на пръв прочит се определят от юристите като конфликт на интереси, макар че той тепърва би трябвало да бъде доказан от съответните органи. Синът му, който е на скромните 22 години, регистрира фирма преди две години, когато пък е на 20, след което се включва в изграждането на фотоволтаичен парк. Тогава Първанов още не е в НЕК, така че при назначаването му през февруари 2010 г. е трябвало да информира работодателя си - държавата, за тези обстоятелства. Дали го е направил, засега не знаем. И в двата случая обаче не е редно: В първия е скрил информацията, във втория работодателят му се е направил, че не вижда очевиден проблем. Най-малкото етичен.


И първият, и вторият са много възможни. Разбира се, възможно е да е спазил закона и да е подал декларация, макар че неговото име не фигурира в последния списък с подалите декларация в Министерския съвет от май миналата година. Вторият също е много възможен, ако се съди по логиката на действията на работодателя му от последните дни. След като предизвика един от най-грандиозните скандали от години насам и за малко да бъде уволнен, премиерът и вицепремиерът Борисов и Дянков решиха, че той ще запази все пак поста си. Без каквото и да било обяснение. Така че нищо чудно да е бил амнистиран и за конфликта, който поражда сферата на дейност на сина му.


Каквото и да е обяснението, е трудно да се вярва, че то ще бъде казано публично, както е редно. А обяснение трябва да има, защото неприятните истории около този човек започнаха да стават твърде много. Наред с всичко споменато започнаха и твърденията за злоупотреби в НЕК. Независимо от кого идват, те също трябва да бъдат проверени. И по-важното оповестени. Защото одит на НЕК имаше и миналата година, но, както се казва, и какво от това?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK