СТО очаква 6.5% ръст на световната търговия през тази година

Световният износ е нараснал с 14.5% през миналата година, което е най-голямото увеличение от 1950 г., след като икономиката започна да се възстановява от световната криза, съобщи Световната търговска организация (СТО). Прогнозите й за 2011 г. са търговията да продължи да нараства, но по-скромно с 6.5%. Поредицата от значими събития като бедствието в Япония и размириците в Северна Африка внасят голяма доза несигурност във всяка прогноза.


За 2011 г. икономистите прогнозират по-скромните 6.5% ръст, но с несигурност по отношение на въздействието на някои от последните събития, включително и земетресението и вълните цунами в Япония. Ако този растеж бъде постигнат, той ще бъде по-висок от средния ръст от 6% в периода 1990 и 2008 г. Прогнозата е на база очаквания за 3.1% ръст на световната икономика през 2011 г. по пазарни валутни курсове.


Според анализаторите от СТО краткосрочната перспектива е мрачна поради редица значими рискови фактори, в допълнение към катастрофите в Япония. Те включват повишаване на цените на храни и други основни продукти и безредици в по-големите износителки на петрол. Неблагоприятно развитие в някоя от тези области би могло да възпрепятства икономическото възстановяване и да ограничи разширяването на търговията през следващата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK