Фирми плащат 12 пъти по-голям данък сгради за 2011 г.

Тази година има работодатели, които ще трябва да плащат 12 пъти по-голям данък сгради, а някои от тях дори може и да фалират. За това алармира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Драстичното увеличение на данъците е резултат от последните корекции на Закона за местните данъци и такси, които влязоха в сила от 1 януари 2011 г. Средният ръст на данъците за индустрията е близо три пъти, изчисляват от АИКБ.


Примери
В АИКБ са постъпили редица оплаквания заради промените в размера на местните данъци и такси. Два от конкретните примери са акционерното дружество "Търговия на едро - Сливен", което дължи 11 пъти по-голяма сума и дружеството "Търговска верига София", което трябва да плати над 12 пъти повече.Във връзка с проблемите на компаниите днес Велев се срещна с председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.


Ефекти
"Това са непредвидени, а на много места необосновани и непосилни разходи, които изправят бизнеса пред невъзможност да оцелява", коментира Васил Велев. Предприятия, които притежават недвижима собственост, ще бъдат принудени да работят с месеци единствено, за да платят непосилния данък сгради, добавя той. По думите му от това драстично ще спадне стопанската активност, ще се стигне до несъстоятелност, масови фалити, спиране на дейността, разпродажби на безценица и кому са нужни такива стопански катаклизми в условията на криза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK