Ситуацията на пазара на труда в Гърция е на път да излезе извън контрол

Пълен обрат се наблюдава в трудовите отношения в Гърция, което подсилва слуховете, че ситуацията на пазара на труда е на път да излезе извън контрол. Тревожната констатация се отнася за първите два месеца на годината и свидетелства за растящо търсене на работа, рязко намаляване на назначенията и скок на безработицата, съобщават вестниците.


Синдикатите предупреждават за задаващ се "голям сблъсък" на пазара на труда и за безработица догодина, която се очаква да надхвърли 20-22%. Изданията поместват анкета, която отразява растящото неодобрение на гърците към двуполюсния модел в страната. Спад е регистриран и в рейтинга на управляващите скоциалисти. Въпреки това партията им ПАСОК остава предпочитаната политическа сила, която в момента изпреварва консерваторите от Нова демокрация с 1,8 пункта.


Ако сега има избори, ПАСОК ще получи 22.4% от гласовете срещу 20.6 за Нова демокрация. Следват Комунистическата партия - с 8.2%, Народният православен сбор ЛАОС - 6,9 на сто, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА - 3,7 на сто, Еколозите Зелени - 3,2 на сто, Демократичната левица - 2,1 на сто и Демократичният алианс - 2 на сто. Премиерът и лидер на социалистите Георгиос Папандреу остава най-популярната личност, смятан за най-подходящия за министър-председателския пост. По този показател Папандреу изпреварва с 4.7 пункта водача на опозицията Андонис Самарас.Той е предпочитан от 30.3% от запитаните срещу 25.6% за Андонис Самарас.
На този фон като доста висок се оценява процентът на избирателите, които все още не са решили за кого да гласуват. Според въпросната анкета този процент тревожно е нараснал и е достигнал 27,2 на сто.В същото време в Атина се намират трима представители на т. нар. тройка - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (МВФ), които от вчера обсъждат проектобюджета на Гърция за периода 2012-2015 година.


Според вестниците тримата са изразили недоволство от хода на оздравителната икономическа програма на правителството и са поискали да бъдат ускорени реформите и приватизациите. Пратениците на кредиторите са настояли за видими резултати от кабинета до юни. Били са дадени указания за намаляване на разходите и за нови мерки за икономии, които да бъдат обявени в следващите три месеца, за да бъде покрита дупката в бюджета за2010 г.


Разговорите в Атина се водят по тригодишния проектобюджет, който правителството се ангажира да представи до 15 април и предвижда дефицитът да бъде сведен до 1 процент от брутния вътрешен продукт през 2015 година. Гърция започна да полага големи усилия за намаляванена дълговите си разходи в замяна на спасителни заеми на стойност 110 милиарда евро, отпуснати миналата година от МВФ иеврозоната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK