ЕЦБ ще повиши основния си лихвен процент

Европейската централна банка ще повиши основния си лихвен процент, за да овладее инфлацията, съобщава БТА. Според  ЕЦБ не дълговете, а инфлацията е най-голямата заплаха за еврозоната. През изминалите седмици членовете на управителния съвет на  ЕЦБ намекнаха, че банката ще вдигне основния лихвен процент за първи път от юли 2008 г. насам.


Повишаването на лихвения процент носи рискове предвид страните, които поискаха международна финансова помощ. След Гърция и Ирландия, Португалия също беше принудена да потърси спасително финансиране. Според Европейската централна банка е по-важно да се бори с инфлацията, за да се избегне възходяща спирала на цените и заплатите. Инфлацията в еврозоната се ускори до 2,6% миналия месец и надвишава целевата за  ЕЦБ инфлация - под 2%.


Пазарите очакват ЕЦБ да добави 0,25  пункта към рекордно ниското ниво от 1%, до което банката сведе лихвата си през 2009 г. заради световната финансова криза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK