Световните цени на храните с първи спад от осем месеца

Световните цени на храните през март са се понижили за прърви път след осем последователни месеца непрекъснато поскъпване, съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Индексът на световните цени на храните през март е достигнал средно равнище от 229.8 пункта, което с 2.9% по-малко от пиковите нива през февруари. Въпреки това индикаторът все още е с 37% повече над равнището от март 2010 г., посочва ФАО.


Показателят измерва месечните ценови промени на кошница от хранителни продукти, включваща зърнени храни, маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар. През февруари индексът достигна рекордните 236.8 пункта. Световните цени на олиото и захарта са намалели най-много, следвани от цените на зърнените храни. Млечните продукти и месото обаче са поскъпнали, макар и в по-малка степен при месото. Световното зърнено производство през миналата година силно намаля. Това доведе до понижаване на запасите на фона на очакванията за рекордно потребление през 2010-2011 г., посочва организацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK